Hangtalan Heti Híradó

Innen: wiki.kepregenydb.hu

A legelső Hangtalan Heti Híradó

A Hangtalan Heti Híradó egy képregényszerű hírrovat volt a Ludas Matyiban, amelyben az előző hét aktualitásai közül kommentáltak néhányat a szerkesztők rajzos formában. A narrátor kisgyereknek álcázta magát, szándékosan gyerekes rajzzal és kézírással.

Ezek a képsorok legalábbis határesetnek számítanak, és némi túlzással úgy is lehet tekinteni rájuk, mint a szöveg nélküli vagy minimális szöveget tartalmazó képregények szöges ellentétére, hiszen azokkal ellentétben ezekben a kép szerepe csökken minimálisra. Ez a jellegük folyamatosan erősödött, és idővel az is előfordult, hogy már csak egy rajz állt egy hosszabb szöveg mellett.

A rovatot eleinte „Robika” szignálta, aki minden bizonnyal Byssz Róbert lehetett, de az egyáltalán nem világos, hogy a szöveget is ő találta-e ki. 1946 közepén „Robika” helyett „Sanyika” lett a mesélő néhány hétig (valószínűleg Gerő Sándor), majd lemaradt az aláírás. Könnyen lehet, hogy a Ludas több munkatársa váltásban dolgozott ezen a szérián. A sorozat több éven át hetente, majd az 1950-es években már egyre ritkábban jelent meg, 1954-ben le is állt. 1961-ben még egyszer újraindult a sorozat, ezúttal is névtelen rajzolóval, de csak néhány hétig tartott.

Első megjelenés: Ludas Matyi 1945/1, utolsó: Ludas Matyi 1961/14.